Een van de fijne voorwaarden bij een gesprek met de vertrouwenspersoon is de geheimhouding. Dat is natuurlijk ook belangrijk, in vertrouwen iets kwijt kunnen bij een ander. Je wilt immers niet dat jouw kwestie zomaar ‘op straat komt te liggen’.
Vaak is het zo dat je, voordat je naar de vertrouwenspersoon stapt, daar al een tijdje over hebt lopen dubben. Kan ik wel vertellen wat er aan de hand is? Is wat ik heb meegemaakt of wat ik zie gebeuren eigenlijk wel een probleem? Wat gebeurt er met de informatie die ik deel? Wel, wat je deelt is inderdaad vertrouwelijk en als vertrouwenspersoon heb ik een geheimhoudingsplicht. Mocht het zo zijn dat ik, na je te hebben aangehoord, het idee heb dat we de kwestie toch met iemand anders moeten bespreken dan overleggen we dat eerst.
In de meeste gevallen is het luisteren naar het probleem en het helpen ontrafelen van de situatie en de mogelijkheden voldoende om verder te kunnen. Maar het kan ook voorkomen dat er echt sprake is van een dermate ernstige situatie dat een officiële klacht moet worden ingediend. Daarmee kan ik dan helpen maar je doet het wel allemaal zelf. Jij bent degene die de informatie verstrekt dus de geheimhouding bij mij blijft gelden.
In een enkel geval zal het niet mogelijk zijn om de geheimhouding te garanderen en dat is wanneer er sprake is van een strafbaar feit. Dat mag van de wet niet stil gehouden worden. Natuurlijk laat ik dat dan ook weten. Als vertrouwenspersoon doe ik niets waarvan jij niet op de hoogte bent.
Natuurlijk hoop ik dat er geen problemen of nare voorvallen zijn bij BetuweZorg. We doen er alles aan om jou een veilige en prettige werkomgeving te bieden. Maar áls de situatie zich toch voordoet, blijf er dan niet mee zitten en neem contact op met je leidinggevende of met mij.
Atty Visch
Verzuimcoördinator en vertrouwenspersoon
atty@betuwezorg.nl
Onze cliënten beoordelen ons
Onze cliënten hebben onze dienstverlening beoordeeld met een